Musikken, hvorfor er den viktig i barnehagen?
Først og fremst vil jeg si at musikken spiller inn på mange måter, vi kommuniserer gjerne gjennom den og noen ganger kan vi oppleve mestring. Noe som jeg selv har opplevet de siste ukene med musikk. Musikk er viktig i barnehagen, vi ser at musikken spiller en stor rolle i barns lek, danning, kommunikasjon og mestring som tidligere nevnt..
Mange teoretikere argumentere at leken har mange ting til felles med estetisk arbeid i barnehagen. Jeg vil her ta for meg Joseph Levy, her har han trekket fram tre begrep som er felles i en estetisk aktivitet og lek. De er følgende indre motivasjon, suspensasjon av virkeligheten og indre base for kontroll (Sæther & Aalberg, 2006, s. 111).
Indre motivasjon kan vi sammenligne med Csikscentmihalyis flow teori, som er en "tilstand hvor du er intenst oppslukt av det du holder på med, og hvor du drives fra av din egen opplevelse, puls og energi" (Waterhouse, 2013, s. 21).Dette ser vi at samsvarer med at leken og den estetiske aktiviteten drives for man selv vil, og det her er trygghet. Vi kan ifølge Levy påvirke denne indre motivasjonen med å legge tilrette for lek og estetisk aktivitet, feks. ved å legge fram instrumenter osv. (Sæther & Aalberg, 2006, s. 111).
I leken går barn gjerne inn i roller, og sette seg selv til side. Å kunne sette seg selv til side kan være bra for barn som opplever noe som skummelt, og kanskje vil fortelle uten å si det med ord. I denne type lek og estetisk aktivitet finnes ikke begrepet mislykket, får her skjer ting "på liksom". Utviklingen for selvfølelsen blir i stor grad preget av mestringsfølelsen, som barna for gjennom leken og aktiviteter som er gjennom estetisk innstilling.
Det tredje begrepet, fellestrekket Levy har med leken er indre base for kontroll. Dette dreier seg om at barna selv tar initiativ til å styre leken og den estetiske aktiviteten (Sæther & Aalberg, 2006, s. 112). Her kan barna selv bli med i leken når de selv føler for det, og vil da føle de har kontroll over situasjonen. En slik kontroll kan gi barnet i stor grad mestringsfølelese. Dette vil i stor grad påvirke barnets følelse for å komme til uttrykk for å bestemme selv og føle seg trygg. I eksempelet i boken Barnet og musikken, ville tvang ha ført Eline til å ikke bli med i samlingen (Sæther & Aalberg, 2006, s. 109).
Litteratur:
Sæther, M. & Aalberg, E.A. (2006). Barnet og musikken. Oslo: Universitetsforlaget
Waterhouse, A-H. L. (2013). I
materialenes verden. Bergen: Fagbokforlaget